G Livelab, Puutarhakatu 1, 33100 Tampere

YLE Perjantai: Miksi romaneja yhä syrjitään? (kuvataan ilman yleisöä), 9.4.2021

9.4.
Fri
16:30

YLE Perjantai: Miksi romaneja yhä syrjitään? (kuvataan ilman yleisöä)

Doors: 16:30
Showtime: 16:30

Yle Perjantai: Miksi romaneja yhä syrjitään?
Suora lähetys Yle Areenassa perjantaina 9.4. klo 16.30 ja Yle TV1:ssä samana iltana klo 21.05

Pitäisikö meidän kaikkien oppia puhumaan avoimemmin romanien ongelmista?

Ehdottomasti, uskovat Romaninuorten neuvoston puheenjohtaja Leif Hagert Romaniasiain neuvottelukunnan vs. pääsihteeri Janette Grönfors. He ovat Sean Ricksin vieraina Yle Perjantain lähetyksessä Miksi romaneja yhä syrjitään?

Kun vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson taannoin kehui Suomea maana, jossa kaupan kassalta voi nousta pääministeriksi, Romaninuorten neuvoston puheenjohtaja Leif Hagert muistutti, että romani ei välttämättä pääse kaupan kassalle saakka.
- Kyseessä on syrjintä monella elämän eri tasolla, nuoresta asti, hän avaa.
Hagertilla on pienestä pitäen lukuisia omia kokemuksia ongelmasta: vaikkapa ammattikoulun opettajasta, joka julisti luokalle että “yksikään mustalainen ei tee töitä”.
- Esimerkiksi työharjoitteluun on melkein mahdoton päästä. Kun muun muassa ammattikoulu suurelta osin perustuu työharjoitteluun, on vaikea myöhemminkään päästä ammattiin kiinni, hän sanoo.

Hagertin mielestä tilanne ruokkii itseään. Nykypäivänä romanien keskuudessa rehottaa nuorten huumeongelma, jonka edessä vanhempi väestö on neuvoton.
- Kyse on yhtälöstä, jossa nuorista tulee varhain ulkopuolisia. Kun he lähtevät hakemaan hyväksyntää esimerkiksi päihteiden kautta, muu romaniyhteisö ottaa heihin etäisyyttä – ja niin alamäki on valmis, Hagert kuvailee.
- Asioiden ratkaisemiseen ja kehittämiseen tarvitaan sekä pääväestön, että romaniväestön edustajia, Janette Grönfors summaa.
Hän on työskennellyt vähemmistöjen puolesta yli 30 vuotta mm. Suomen pakolaisavussa, Punaisen Ristin Ei rasismille -hankkeessa ja Romaniasiain neuvottelukunnassa.

Janette Grönforsista olisi hyvä, että myös romanit itse nostaisivat esille ongelmiaan sekä yhteisön sisällä, että sen ulkopuolella.
- Hyvää yhteistyötä rakennetaan avoimuudella ja toisiamme arvostamalla ja kunnioittamalla, hän sanoo.
Grönfors on kasvanut kahdessa kulttuurissa, ensin lastenkodissa, sitten kasvattiäidin luona ja vuosien varrella myös romaniperheensä parissa. Romanihametta hän ei ole koskaan halunnut ottaa käyttöön.

Meri Lantelan ohjaama Perjantai-dokkari: Minä, romaninainen kertoo Maritsan ja Emman tarinan. He kantavat 10–12 kiloisia romanihameitaan ylpeänä. Mutta yksinkertaista se ei ole.

- Jos vanhemmat ihmiset asuvat alakerrassa, niin minä en voi mennä yläkertaan. Jos menen yläkertaan, niin alakerta on silloin likainen, Maritsa kertoo.
Romanihameen kanssa ei myöskään voi astua tavaroiden päälle. Maritsan mukaan sääntöjä on tuhansia, ja niitä on vaikea selittää.
- Sitä ei monesti edes huomaa, että se vaikeuttaa meidän elämää – kunnes toinen ihminen huomauttaa, että eikö noin ole aika vaikeaa elää?